Waterstofbrosheid

waterstofbrosheid uitgesloten

Geen waterstofbrosheid

Gesherardiseerde producten zijn gegarandeerd vrij van waterstofbrosheid. Die eigenschap is van belang bij producten van verenstaal, gehard- of hoogvast staal en veiligheidscomponenten.

Wat is waterstofbrosheid?

Waterstofbrosheid is het bros worden van metaal doordat waterstof in het materiaal opgesloten raakt. Het metaal kan verzwakken en onvoorspelbaar breken. Dit fenomeen komt vooral voor in staal met hoge treksterkte.

Waarom komt waterstofbrosheid niet voor bij sherardiseren?

Waterstofbrosheid ontstaat door diffusie van atomair waterstof in het staal. Het sherardiseren is een droog verzinkproces en het ontstaan van waterstofbrosheid is daardoor uitgesloten.

Geen waterstofbrosheid door opwarmproces

Als producten niet metallisch blank zijn, bestaat de voorbehandeling uit staalstralen. Tijdens deze behandeling krijgt waterstofbrosheid geen kans. Mocht er waterstof aanwezig zijn in de producten, dan verdwijnt die tijdens het opwarmproces voordat de zink-ijzerlegeringslagen worden gevormd.

Gegarandeerd geen waterstofbrosheid door sherardiseren

Bij andere technieken, zoals elektrolytisch- en thermisch verzinken bestaat de voorbehandeling uit beitsen. Tijdens dat proces kunnen producten atomair waterstof opnemen. Er bestaan methodes om het risico op waterstofbrosheid in een dergelijk proces te verminderen, maar waterstofbrosheid kan niet uitgesloten worden.

Sherardiseren sluit waterstofbrosheid procestechnisch uit.

Waarom kiezen voor SHERART?

30 jaar ervaring

innovatief

ISO 9001 gecertificeerd

modern productiebedrijf