Basismateriaal

geschikt voor alle basismaterialen

Alle ijzer- en staalsoorten laten zich Sherardiseren-Diffusieverzinken

Bij temperaturen van 320°C tot 500°C verbindt het zink zich door diffusie met het basismateriaal. Met de inzet van de juiste parameters worden de bijzondere, mechanische eigenschappen van uw product niet aangetast.

Gehard, hoogvaststaal

Gesherardiseerde producten zijn gegarandeerd vrij van waterstofbrosheid. Dat is met name belangrijk bij veiligheidscomponenten en producten uit gehard of hoogvast staal.

Waterstofbrosheid ontstaat door diffusie van atomair waterstof in het staal. Het sherardiseren is een droog verzinkproces en het ontstaan van waterstofbrosheid is daardoor procestechnisch uitgesloten. De eventueel in producten aanwezige waterstof zal tijdens het opwarmproces tot 300°C verdwijnen, voordat de zink-ijzerlegeringslagen worden gevormd.

Ook door de eventuele voorbehandeling is er geen kans op het introduceren van waterstofbrosheid, omdat deze door stralen wordt uitgevoerd.

Diffusieverzinkte HV-verbindingen met een staalkwaliteit tot 12.9 behouden hierdoor hun sterkte en zijn langdurig beschermd tegen corrosie.

Verenstaal

Sherardiseren veroorzaakt geen spanningen in het materiaal en waterstofbrosheid en vloeibaarmetaalbrosheid zijn uitgesloten.

Sherardiseren is om deze reden bij uitstek de verzinkmethode voor verenstaal. Door een verlaagde procestemperatuur (320-380°C) kan verenstaal zonder verlies van de eigenschappen worden diffusieverzinkt.

Spijlen, vervaardigd uit verenstaal tot een lengte van twee meter, behouden ook onder spanning hun verende eigenschappen. Door de flexibele eigenschappen van de coating, ontstaan er geen scheurtjes in de deklaag als gevolg van verende bewegingen.

Bij gesherardiseerde producten van verenstaal kan gedacht worden aan zeer kleine veren voor de machinebouwindustrie, drukveren voor de spoorwegaanleg of treinwagons, alsmede voor de automotive-industrie en spijlen die na het sherardiseren berubberd worden voor de landbouwmechanisatie.

Gietijzer en Smeedstaal

Het ongecontroleerd doorgroeien van de zinkdeklaag, zoals bij het thermisch verzinken, is uitgesloten bij het sherardiseren.

Een diffusieverzinkte deklaag is instelbaar en gelijkmatig.

Het Sandelin-effect of vloeibaarmetaalbrosheid treedt niet op.

Sintermetaal

Het diffusieproces treedt op in de gasfase van zink. Hierdoor kunnen producten van sintermetaal uitstekend gesherardiseerd worden.

Roestvast en austinitische stalen

Roestvaststaal heeft natuurlijk geen corrosiebescherming nodig.

Echter verkrijgt men door het diffusieverzinken een harde beschermingslaag, die een uitstekende hechtgrond biedt voor onder anderen lakken, berubberen of verlijmen.

RVS wordt bijvoorbeeld gelakt om contactcorrosie te voorkomen. Voor lakhechting is RVS een slechte ondergrond. Deze hechting kan verbeterd worden, door het RVS vooraf te sherardiseren. Een gesherardiseerde deklaag biedt wel een uitstekende hechtgrond.

Heeft u andere metalen, zoals koper en nikkel, neemt u dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Waarom kiezen voor SHERART?

30 jaar ervaring

innovatief

ISO 9001 gecertificeerd

modern productiebedrijf